2015-10-28

Jak przygotować się na poradę dietetyczną

W trakcie pierwszej wizyty dietetyk przeprowadza analizę składu ciała przy pomocy specjalnego urządzenia pomiarowego. Analiza wykonywana jest na boso, więc lepiej założyć strój, który pod tym względem nie sprawi nam kłopotu. Przeciwskazaniem do wykonania pomiarów jest ciąża i posiadanie metalowych wstawek w ciele (np. rozrusznika serca).
 
Poza tym dietetyk mierzy ciśnienie oraz przeprowadza analizę badań medycznych. Przed wizytą należy wykonać nowe badania krwi (poziom glukozy, cholesterolu z rozbiciem na frakcje oraz podstawową morfologię) oraz przynieść wszystkie wypisy ze szpitala i inną istotną dokumentację medyczną. W przypadku ostrego stanu chorobowego lub widocznego wyniszczenia organizmu należy również zbadać poziom albumin i prealbumin. Badania można wykonać w przychodni za skierowaniem od lekarza pierwszego kontaktu. Dietetykowi pozwoli to lepiej zorientować się w naszym stanie zdrowia.
 
Na pierwszą wizytę dobrze jest także przynieść listę przyjmowanych leków i suplementów oraz dzienniczek żywieniowy z ostatnich trzech dni, gdzie sumiennie wypiszemy godziny posiłków, spożyte produkty wraz z miarami kuchennymi lub gramaturą oraz ilości i rodzaje wypitych napojów. Taka lista pozwoli łatwiej przeprowadzić analizę naszych dotychczasowych błędów żywieniowych.
 
Wszystkie te czynności oraz rozmowa składają się na wywiad żywieniowy, który pozwala dietetykowi nakreślić obraz stanu naszego zdrowia i preferencji żywieniowych (tego, co lubimy i nie lubimy jeść) i na tej podstawie skomponować jadłospis, który pomoże nam zgubić zbędne kilogramy, poprawi nam samopoczucie i złagodzi lub pozwoli zażegnać objawy różnych stanów chorobowych.
 
Pierwsza wizyta trwa około 60-90 minut.

Kontakt

Akademia Walki z Rakiem w Toruniu
ul. św. Faustyny 12,
Dom Pomocy "Samarytnin"
tel.: 056 651 12 17
www.fundacja.swiatlo.org
www.awzr.pl